En hund som känner sig som en hund, och en katt som känner sig som en hund. Där har ni utgångsläget i Bananteaterns nya föreställning “Soda och Bonda”.

Pjäsen bygger på en barnbok av den indiska författaren Niveditha Subramaniam. Ipshita Rajesh, Bananteaterns senaste medlem, läste boken för ett par år sedan och föll pladask.

– Den är underbar. Jag kände på en gång att vi måste överföra den till teater trots att den innehåller betydligt mer bilder än text, säger hon när vi träffas i Gottsunda Dans & Teaters lokaler några dagar före premiären.

Hon och Björn Dahlman är de enda skådespelarna på scenen och duon står även för regin. Även Björn kände att berättelsen om “Soda och Bonda” vore perfekt att spela för barn i förskoleåldern.

– Sedan 2016 gör vi årligen en föreställning med normkreativt perspektiv för de yngsta barnen. Kravet är att pjäsen ska bygga på en bok som barnen kan ta del av före och efter vår föreställning. Det räckte med att bläddra lite i boken som Ipshita visade mig för att jag skulle känna att “här har vi nästa föreställning.

Ipshita Rajesh tror att berättelsen om den “vanliga” hunden och den “ovanliga” katten är lätt att ta till sig för de yngsta barn.

– Den är enkel och går att relatera till, speciellt för barn som ju ofta leker i form av rollspel.

Björn Dahlman misstänker att många vuxna anar att det finns ett hbtq-perspektiv i berättelsen, men det är absolut inte hugget i sten.

– Visst går det att tolka pjäsen som att den handlar om transidentiteter, men det är inget vi har utgått från. Man kan ju skilja sig från normen på alla möjliga sätt, säger Björn Dahlman.

För att verkligen få med sig barnen har duon arbetat på ett lite annorlunda sätt med “Soda och Bonda”. Syftet är att de ska uppleva situationerna på scenen tillsammans med den unga publiken, i stället för att enbart gestalta berättelsen.

– Jag och Ipshita gör ju clownföreställningar också. Där involverar man publiken på ett liknande sätt, med utrymme för improvisation och utvikningar beroende på vilka reaktioner man får. Vi vill spela teater på barnens villkor och utgå från dem, förklarar Björn Dahlman.

“Soda och Bonda” skulle egentligen ha spelats i våras, men på grund av coronautbrottet sköts allt upp till sensommaren. Med start i morgon onsdag väntar en två veckor lång spelperiod på Gottsunda Dans & Teater. Därefter blir det turné ute bland förskolorna. 

För musiken står Stefan Sandberg, medan Amanda Cederquist har skapat maskerna. Berättarrösten tillhör Suzanne Reuter. 

– Göran Sterner

Foto: Stefan Sandberg och Göran Sterner